tiistai 18. huhtikuuta 2017

Oma koti kullan kallis



Tutkailin Espoon asuntojen keskimääräisiä myyntihintoja. Vuoden 2016 viimeisellä neljännekselle
kallein asuma-alue oli Tapiola, neliöhinta 4709 euroa/neliömetri. Tapiolan hintoja nosti tietenkin metro, jonka vuoksi Tapiolaan on myös rakennettu runsaasti uusia kerrostaloja. Seuraavina listalla olivat Otsolahti, Westend ja Haukilahti. Ensimmäinen asuinalue, jossa keskimääräinen neliöhinta on alle 4000 euroa oli Pohjois-Leppävaara. Se oli myös ensimmäinen, joka ei sijaitse metron vaikutusalueella.

Espoossa oli vuoden 2016 alkaessa himpun verran alle 270 000 asukasta ja vunna 2026 asukkaita ennustetaan oleva jo 308 000. Asikasluku lisääntyisi vuodessa noin 3900 asukkaalla, kuitenkin niin, että kymmenvuotiskauden alkupuolella asukasluvun lisäys olisi yli 4000 asukasta vuodessa.

Espoossa asui lähes 73 000 perhettä vuoden 2016 alussa. Näistä perheistä 42,6 % oli sellaisia perheitä, joissa oli vain kaksi aikuista, ei lapsia. Ei tietenkään ole sanottua, ettei lapsia vielä saattaisi tulla.

Etelä-Espooseen on kaavoitettu tai ainakin suunniteltu erittäin paljon uutta asutusta ennen kaikkea metron takia. Metro ei varmaan koskaan ole kannattava, mutta ainakin tarvitaan vähemmän kaupungin rahaa metron pyörittämiseen, jos matkustajia on paljon. Varmaan ihmiset myös haluavat muuttaa hyvien kulkuyhteyksien päähän. Tosin kaupungi väestöennusteessa voimakkaimmin kasvaa Suur-Leppävaara, joka saa tyytyä tavalliseen maanpäälliseen raideyhteyteen.

Tässä kirjoituksessani on runsaasti numeroita ja varsin sekavassa järjestyksessä. On minulla kuitenkin taka-ajatus: Nykyisillä Etelä-Espoon asuntojen hinnoilla voi olla vaikea löytää maksukykyisiä lapsiperheitä ostamaan kalliita asuntoja. Pikemminkin voi käydä niin, että iäkkäämmät pariskunnat myyvät omakotitalonsa muualla Espoossa ja muuttavat kerrostaloon Tapiolaan tai Olarin palveluiden äärelle.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Tapiolan koulut pullistelevat lapsia, mutta kannattaisiko miettiä, onko suuntaus tulevaisuudessa sama. Mistä saataisiin lapsiperheille edullisempia asuntoja muualtakin kuin Suurpellon taloista? Espoon väestönlisäyksestä on varsin suuri osa maahanmuuttoa. Jakautuuko se tasaisesti Espoon eri osiin?  Mitä lapsiperheet jatkossa arvostavat?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti