maanantai 11. syyskuuta 2017

Ruoho on vihreämpää aidan takana - vai onko sittenkään

Vierailin veljeni luona Keski-Euroopassa ja keskustelimme muiden asioiden lisäksi myös yrittäjän arjesta. Veljeni on ollut yrittäjä Suomessa ja nykyisin siis Euroopassa. Olen vuosikausia kuunnellut monen ihmisen valitusta suomalaisesta byrokratiasta ja sen kankeudesta. No, nyt sain toisenlaista tietoa.
Ensiksi veljeni kertoi, kuinka yrityksen rekisteröinti kesti kuukausitolkulla ja kuinka monenlaista lomaketta pitikään täyttää. Kaikkien asioiden hoito vaatii henkilökohtaisia käyntejä asianomaisessa virastoissa ja sähköinen asiointi on aivan vierasta. Lyhyesti hänen mielestään ne, jotka valittavat suomalaista byrokratiaa ja yrittäjien kankeaa kohtelua, eivät tiedä "paremmasta".

Tämä oli siis vain yksittäisen ihmisen mielipide. Mikä mahtaa olla käsitys suomalaisesta virkamiehestä noin yleensä?
Tilastokeskus julkaisi listan erilaisista selvityksistä, joissa Suomi on sijoittunut parhaiden joukkoon.

http://www.stat.fi/uutinen/suomi-maailman-karjessa

Listan neljäs selvitys kertoo vuodelta 2016, että Suomessa on maailman paras hallinto ja yhdeksäs, että Suomessa on maailman kolmanneksi vähiten korruptiota. Erityisen hyvin sijoitumme myös oikeuslaitosta, vaaleja ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta mittaavissa selvityksissä. Nämä siis vain esimerkkejä.

Tällaiset sijoitukset ovat suomalaiselle luonteelle kuitenkin "vaikeita". Ai, miten niin?
No, jos olemme ensimmäisiä, edessä on vääjäämätön romahdus. Alamme etsiä epäkohtia ja olemme varmoja, että varmasti ensi vuonna sijoitus heikkenee.
Jos taas olemme kymmenen parhaan joukossa, on syytä alkaa ponnistella sijoituksen parantamiseksi. Asiantuntijoita kutsutaan ajankohtaisohjelmiin pohtimaan, mikä meni pieleen. Ja samalla on vaadittava suuria uudistuksia.
Pahinta on kuitenkin, jos olemme ensimmäisten joukossa, mutta edellämme ovat kaikki tai edes jokin pohjoismaista. Mikäli Ruotsi on edellämme on aika pukeutua säkkiin ja heitellä tuhkaa päällemme. Kaikki on menetetty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti