torstai 16. maaliskuuta 2017

Paljon mahtuu puhetta maailmaan, tekoja sopii aina odottaaYstäväni katsoi tänään vaalimainostani ja totesi: "No, sittenhän se syksyllä nähdään, onko luokassa korkeintaan 24 oppilasta."  Myönnetään, tavoite on kova ja toteutuminen epävarmaa. Varsinkaan ensi syksynä, kun tämän vuoden budjetti on jo tiedossa.
Tässä nyt kuitenkin perusteluja, miksi ajattelen, että se on tarpeellista.

Ensinnäkin uuden opetussuunnitelman edellyttämä yhteistoiminnallinen ja oppilaita osallistava opetus edellyttää opettajalta henkilökohtaisempaa ohjausta. Kaukana menneisyydessä ovat ne vuodet, kun opettaja seisoi luokan edessä ja lapset hiljaa kuuntelivat. Kukaan meistä opettajista ei kuitenkaan kykene lapsia yksilöllisesti ohjaamaan, jos luokassa on yli 30 lapsukaista.

Paljon puhutaan luokkien sisäilmasta. Joissain tapauksissa täyteen ahdetut luokat aiheuttavat väsymystä ja pääsärkyjä.

Yläkouluissa, siis luokilla 7 - 9, luokkien enimmäiskoko on jo vuosikausia ollut 24. Se on murrosikäisten kanssa tarpeen, mutta joskus meitä alakoulun opettajia ihmetyttää, miten paljon yksi kesäloma vaikuttaa. Alakoulun puolellahan mitää ylärajaa ei ole ja monesti luokkakoko onkin kuudennella ollut 30 tai jopa 32.

Rahastahan tässä tietysti on kysymys. Sivistystoimessa ehdottomasti suurin menoerä on henkilöstö, ja jokainen uusi opetusryhmä tietää alakoulussa yhden uuden opettajan palkkaamista. Toisaalta kannattaa ehkä miettiä, voisiko säästöjäkin tulla:

  • luokat tarvitsisivat vähemmän niin sanottuja jakotunteja
  • kouluihin ei ehkä tarvittaisi niin paljon resurssiopettajia
  • olisiko ehkä vähemmän tarvetta oppilaiden erityiseen tukeen
Siis, ystäväni epäilystä huolimatta, annetaan kouluille ohje, että alakouluissa on luokkakoko 24 tai vähemmän. Ja jos koulun täytyy perustaa tätä suutempi ryhmä, perustelujen on parempi olla pitäviä. 
Esimerkiksi joskus koulussa ei vain ole tarpeeksi luokkatiloja ja silloin on parempi käyttää jakoryhmiä tai resurssiopettajaa kuin ryhtyä siirtämään oppilaita toisiin kouluihin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti