perjantai 31. maaliskuuta 2017

Rahan puutteessa on moni köyhtynytMinun, kuten monen muunkin tavallisen kuntalaisen, on aika vaikea tajuta todella suuria rahoja. On ihan mahdollista ajatella, mitä maksaa koulun korjaaminen tai pyörätien rakentaminen, mutta siinä vaiheessa, kun aletaan puhua miljardeista, alkaa helposti pyörryttää.

Päätinkin ottaa selvää, kuinka paljon Espoolla on velkaa.

Espoon tämän vuoden tilinpäätös julkaistiin viime viikolla ja sieltä löysin kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän koosteen.

- Espoon lainakanta on tällä hetkellä 2601 euroa jokaista asukasta kohti.
- Espoon konsernin lainakanta on 11 608 euroa asukasta kohti.

Velan määrä on lisääntynyt hurjaa vauhtia, sillä edellisen valtuuston aloittaessa 2012 Espoolla oli kunnan velkaa 633 euroa/ asukas. Konsernivelan määrää en samalta vuodelta löytänyt.

Tämän hetkinen velka näyttää ikävämmältä, kun sitä katselee kokonaisuutena:
- Kaupungilla on siis velkaa 714 miljoonaa euroa ja
- Espoon konsernilla 3,2 miljardia euroa.

Kaupunki ei suinkaan ole hupuloinut rahoja. Niillä on rakennettu ennen kaikkea metroa, mutta myös Espoon sairaalaa, asuntoja, päiväkoteja, korjattu kouluja jne.

Metrosta tehtiin päätös vääriin laskelmiin perustuen. Vuonna 2006 hinnaksi arvioitiin n. 450 miljoonaa. Nythän hinta on jo 1,2 miljardia ja kukaan ei pysty sanomaan, paljonko lopullinen hinta tulee olemaan.

No, millä nämä velat sitten maksetaan:
Espoon verokertymä on vieläkin hyvä, vaikka Nokia on menneen talven lumia.
- Espoon verotulot viime vuonna olivat 1446 miljoonaa euroa. Ja viime vuonnakin jäätiin kuulemma 60 miljoona plussan puolelle. Jos siis käytämme tällaisen ylijäämän 50 vuoden ajan, olemme saaneet konsernivelan maksettua. Olettaen tietysti, että emme ota lisää velkaa ainakaan samaan tahtiin kuin viimeiset vuodet.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti